Sunday, 13 March 2011

My Family..

Assalamualaikum Wrt. Wbt. pembaca2 sekalian.

Hari ni aku nak post sikit pasal family aku, termasuk auntie2 and uncle2 aku.
Aku start dengan family ku sendiri. hehehehehe.

Ramizah Wan Muhammad - My mother, lecturer of Law at UIA Gombak :) the queen of my heart, my mother. Mama to me, Che Ngoh tu my cousins, Ustazah to her students. Mama always has the right thing to say all the time. selalu bagi ceramah dekat student2. loved by her students, and family. abang sayang mama sangat2!! mama selalu marah kalau aku puji mama kaw2, macam nanti jadi Dean la, Professor besar laa. huhuhu. sorry mama! abang sayang mama!! blog mama di sini.

Abdul Rashid Moten - My father, professor of Political Science at UIA Gombak too. my mentor, looks a lot like me. very handsome like me. talks a lot like me. funny like me. papa to me, uncle rashid to my cousins, and Prof to his students. papa nie, tak suka aku nyanyi! dah la suara aku sedap, tak bagi jugak. selalu pesan suruh study betul2. nak aku jadi cam dia kot. hehehehe. muka dia macam aku, cuma rambut dia putih. very old school. hehe.papa awesome!! (like me)

Ahmed Wafi Rashid - My brother, studying at Sri Utama. dulu2 nie, dia gemok sangat2.used to be known as hantu telur. sebab dia suka makan telur. hahaha. Angah to family, wafi to friends, and fat boy to me. hahaha. sekarang nie dah tak gemok dah, semakin kurus. main bola selalu. minat team sampah, Leeds United. come on fat boy, do ur O Level well!

Ahmed Lutfi Rashid - My 2nd brother, studying at Sri Utama too. ni memang sihat sikit, selalu makan telur jugak. lutfi ni, sayang abang zaki sangat2. sebab abang zaki manja dia. haha. selalu gaduh ngan angah. huhu. adik to family, and lutfi to friends. selalu kacau aku nak main futsal, nak main bola. selalu kata nak kurus. tapi belum kurus2 lagi, very alim xD


Wan Hasnah Wan Yusoff and Wan Muhammad Wan Jaafar - nenek and atok. hehe. nenek = chef terbaik kat dunia ni. kalau korang nak makan nasi lemak yang paling sedap, datang lah rumah nenek aku masa  raya. baik gila nenek aku ni. nenek ni umur tua, tapi nampak muda gila. maybe 15 years off her actual age? hehe
atok = referee, cikgu, radio DJ. atok ni kira satu pakej la. ada everything. atok lawak gila, and always fun to talk to. memang best gila laa atok nie. selalu isap rokok Lucky Strike, very simple. atok sakit gout, tak leh makan udang. tapi selamba je dia makan udang, lepas tu makan ubat pulak. hehehe.

Aida Wan Muhammad and Ibrahim Mustafa - Umie and Pak. umie = aunty pertama, anak sulong, funniest aunty, good singer. hehe. umie pon cantik and nampak muda. macam nenek jugak kott. hehehe. umie sekarang stay kat singapura dengan pak. umie ni BAIK SANGAT2!! umie ni arif gila pasal singapura even though dia bukan orang sana. hehe. pak = eldest uncle, and toy aeroplane collector. hehe. very fun to talk to, always ada topik. can back the most boring thing interesting.

'Izzah Amalina , Iffah Arinah, Annisa' Nasuha - anak2 umie and pak. kak long, kak ngah, ann. kak long = eldest cousin, selalu ejek dia pasal dia pendek. haha. orang singapura. pakai spek, orang cina. hahaha. boleh tahan cantik laa xD kak ngah = adik kak long, hehe. suka makan, selalu ejek dia pasal accent singapura dia. hehehehe. you kepoh seyh! hahaha. dia tak cantik, tapi comel. hehe. i love to ejek dia. ahahah. ann = innocent little girl, hehe.

Noorhaniah Wan Muhammad and Rosmi Abdullah - ibu and ayah cik. hehehe. ibu = anak ketiga atok and nenek. ibu cikgu maths, tapi ada gaya ustazah. hihihi. tak banyak sangat idea nak tulis pasal ibu nie. hehehe. ayah cik = pon tak banyak idea. hehehehe.

Najihah Rosmi, Amir Saifuddin, Ahmad Kamil Haikal, Adam Karomi, Azizah Humaira - ramainya anak ibu nie. hehehe. kakak, saifuddin, haikal, adam, and ijah. kakak = bakal jadi ustazah nie, hehe. very innocent, dlu masa kita kecik2, kakak laa best friend abang. hehehehe.blog kakak di sini saifuddin = suka makan ayam. haikal = suka sangat makan ayam. adam = kurang skit makan. born on the same day as adik aku, Lutfi. hehe. tapi memang beza la. berat adam aku rasa 1/3 berat lutfi. hehehehehe. ijah = baru 5 tahun, tapi cakap pok pek pok pek. bakal loyar nie. hehehe.

Halilah Wan Muhammad and Rumaizi Shaari - che teh and ayah teh. che teh = anak keempat atok and nenek. panggil dia che teh sebab dia putih. hehe. cikgu sains kat kelantan. lawak jugak che teh nie. ayah teh = lecturer vet. suka animals sgt2. haritu aku dok cc ngan dia, tgk monitor, dia dok layan video kuda. kuda tu takde la buat mende, dok gitu jalan2. dia dok layan, aku  pon ??????? selalu bagi advice pasal life. kalau ada problem, ayah teh la is the place to go to. oh tangan dia lembut, bukan lembut lembut, tapi lembut macam pandai buat decoration and bla bla. very kreatif.

Alya Fatini, Asna Qistina, Ahnaf Imran, Aniq Hafiy, Aqeef Naufal. kakak, kak ngah ahnaf, aniq, aqeef. alya =  quiet innocent little girl, suka main game. suka barbie dolls. suka menari. kak ngah = ustazah qis, suka cakap, ramai kawan, selalu ejek abg zaki pasal ade gewe. huhuhuhu. ahnaf and aniq = best friend lutfi, a very good team. very kampung. hehehe. ohh, diorang tak suka makan. aqeef = youngest cousin (so far) so cute, suke sangat muntah atas abang zaki. best gila dukung dia. huhuhu.

Zanariah Wan Muhammad and Mokhsin Shaari - che ja and ayah sin. che ja = anak kelima atok and nenek, dulu silat champion. hehehe. saved my life when i was one ( THANK YOU SO MUCH ) now bukak bakeri sendiri. blogger yang hebat. stay kat sabah sekarang. hehe. boleh lihat blog dia di sini. ayah sin = my favourite uncle, sebab selalu bawak aku main boling, futsal and bola naga. hehe. pernah belikan aku kasut futsal (TQ AGAIN) crazy about cars. hehehhe.

Sophea Munira, Laila Amani, Yasmin Liyana, Aina Rihana - kakak, angah, anin, aina. anak2 che ja and ayah sin. sophea = cakap banyak, cantik, manja, suke triyok (dlu2) syg abg zaki (selama-lamanya) very nice to talk to. funny jugak, macam mak dia kot. huhu. blog sophea. angah = srupo kakak dia. anin = srupo kakak2 dia,cuma dia kurang sikit sayang abang zaki. ahhahaha. aina = ni paling sayang kat abang zaki. hehe. dlu2, dia panngil ai abammati. hahaha. pelawok laa aina nie.. i love aina soo much!!!

Abdullah Munsif and Eda M. Nor - ayah loh and che da. ayah loh = anak keenam atok and nenek. sorang lelaki dlm adik beradik(sian tol) pemain bola, biker besar. otai la kira ayah loh nie. mmg orang besar kampung penambang. che da = srupo ayah loh, tapi dia guna iphone.

Wan Azizon and Azmin Raif - che jie and ayah min. che jie = anak ke tujuh atok and nenek. che jie paling unik antara anak2 atok. satu sebab dia sorang ada nama Wan, and dua sebab dia sorang bukan cikgu. hehe. dia dentist. che jie dulu selalu bawak aku pergi tengok movie. sebelum dia kawin, che jie ngan che yan (bestfriend che jie) brought me and my brothers bowling and kb mall and banyak laa dia beli for me. maklumlah, sebelum ayah min, aku laa sorang lelaki dlm hidup che jie xDDDDDD ayah min = suami che jie, tulang besi, urat dawai. :DD

Muaz Wajdi and Muhammad Wazif - anak2 che jie. aku pernah berkata pada che jie. 'abg tau kenapa che jie selalu beranak, sebab nak cuti lama!' hahahaha. muaz = botak, gemok, pandai. kalau pergi FB mak uda ke che adik, sume pasal muaz. hehehe. wazif = lamo tok jupo, tok leh nok oyap. ehhee.

Siti Aisyah and Norhisham - che tie and ayah se. che tie = anak ke 8, cikgu fiziks, muka sebijik cam mak aku (means che tie ni cantik laa) very caring, nice. dlu geng2 ngan che jie bawak abg gi tgk movie. hihihi. ayah se = suami che tie, cikgu bahasa melayu, menang main pool ngan aku. dengar khabar, hebat jugak main boling. very caring.. che tie and ayah se mmg romantik gila. hehe. cuba tgk blog diorang kat sini.

Muhammad Nabil - anak che tie and ayah se. gemok, putih, suka gigit.  nabil is one of the most fun babies. kalau jumpa abang zaki, memang sah takkan stay. mesti main je keje dia. a very good baby, just like me dlu..

Ahlami Wan Muhammad -mak uda. anak atok ke 9. belajar kat australia dulu. very close to mak uda. aku kenal ramai kawan2 mak uda nie, biasalah, aku kan ehem2. xD hahahaha. suara mak uda sedap tau, just like mine. hehe. mak uda ni sangat pandai, tanya apa2 pasal sains, mesti dia tahu. hehe. ni blog mak uda. HERE

Fatien Adibah Wan Muhammad -che adik. anak bongsu atok and nenek. hehe. selalu dibuli oleh kakak2 dia. my so called 'girlfriend'. suka bercerita pasal life in UKM. che adik nie pandai maths. hehe. tapi tak aci la che adik nie, selalu tanya pasal girlfriend abang, boyfriend che adik tak citer pulak. ehhh tak aci ni. hahahaha. hmmm. che adik jadi auntie bila umur dia 3 tahun. hebat kan? umur 3 tahun dah ada anak saudara. huhuhu. ingat lagi masa kecik2 dlu selalu lawan tinggi dgn che adik, tapi sekarang che adik paras dada aku. ahahahha. che adik sayang sangat kat anak2 saudara dia, especially me. hehehehe.

My future wife - hahahahahahahahaa. i hope you are reading this.


aku rasa, this is all my family members, for now. tu je kot rasanya. penat aku type. hehehe.

okay guys, thats all. Assalamualaikum!!

P/S : @cheja : ni dah buat peranggan. okay tak?

Friday, 4 March 2011

Bola Sepak..

Assalamualaikum Wrt. Wbt.

Aku nak cerita hari ni pasal bola sepak.. aku ni, dulu kuat jugak main bola, tapi takde la terer mana pon, biasa2 je, bukan macam temanku Hasbullah Yusof yang memang terer gila main bola. hehehehe. aku main bola ni sebab nak stay fit and healthy. then pada satu hari, aku telah main keeper kat padang taman ibu kota (nama tempat) then ada orang sepak bola kuat gila nak mampos, aku pon try tangkap. then bola tu swerve sampai kena middle finger aku head on, mula2 rasa tak sakit. then aku lihat jari ku telah bengkok dan masuk ke dalam. aku pon try tarik. then baru keluar jeritan AHHHHHHHHHHHHHHH! aku pon tergesa2 nak balik. mujur ada orang nak hantar aku balik, alhamdulillah. aku amat terima kasih kepada kau even though aku tak kenal kau sape. ahahaha. rasanya masa tu bulan 6, 2009. hehe. then aku pon balik rumah, tunjuk kat mama, www.ustazahlama.blogspot.com , jari aku. mama kata urut lari -.-' aku pon dengar cakap mama, letak minyak ubat and balut. hehehe. then tidur, keesokan hari, masih sakit, so papa bawak gi klinik UIA Gombak. Dr Ariffin rasanya, kata jariku telah patah dan dislocated. kena bawak gi spital. papa yang nak save duit, pon pergi klinik2 kecil yang ada doktor yang boleh baiki tanganku. rasa singgah banyak jugak klinik, dalam 4 kot. hehe. akhirnya pergi juga ke hospital Tawakal. hehehe. bawak gi jumpa Dr. G Ruslan Nazaruddin Simunjantak xD aku masuk wad hari isnin, then kawan2 ku zakwan, farhan, shiban, haisham, faraz pon datang melawat aku. then aku pon rasa semakin sihat ^_^ haha. the saying goes Misery Loves Company.. memang betul pon. hehe. lepas surgery tu, aku pon jarang sekali main bola. maybe dulu main hari2, then main weekly, then monthly. hehehe. ni nak tepek gambar x-ray masa patah tu. hehe



hebat dak? hahahaha. Teah, jangan takut tengok gambar nie xD

Lepas patah jari tu, aku pon mula menjadi referee macam atok, dan juga manager dan coach. hari ni aku coach kawan2 adik aku untuk main bola nanti hari isnin lawan MIGS. hehe. Mutiara students, if you're reading this, be ready for the match on Monday! hahahahaha..


well, aku rasa dah sampai conclusion post ini, harap pembaca sekalian boleh mengambil iktibar daripada post ini. kalau nak main keeper, sila pakai gloves! hahahaha.

Oh dan juga ingin promote blog2 lain :)
Blog Nurfatiehah <3
Blog Sebu ada kat link atas. hehehe.
dan juga kawan blogger aku Nisah.

blog2 diorang pon hebat, sila baca!
sekian terima kasih :))

Wednesday, 2 March 2011

Rose Dawson..

Assalamualaikum pembaca2 sekalian,

aku ingin cerita tentang pengalaman ku pada hari ini. aku bangun pagi pada jam 10 lebih. tak mandi lagi, tak buat apa2 lagi, bukak laptop terus nak tengok movie. movie yang berkenaan adalah cerita yang diarah oleh YB James Cameron, Titanic. yes cite titanic, citer lama gila, zaman kuno. hehe. aku mmg dah banyak kali nak tengok, tapi selalu tak jadi. salah satu sebab adalah dulu kecik2 papa selalu suruh masuk tidur kol 930, so tok dey la nok tengok perabih cito tu. hehehehe. okay so aku pon bukak cite titanic, first2 tu bosan. then bila aunty rose start bercerita, baru laa citer tu start ;) dia citer pasal jack dawson (leonardo dicaprio) seorang budak 3rd class punya dek, jatuh cinta ngan Rose Dewitt Butaker ( kate winslet ) orang kaya. hahaha. citer dia macam nie...



tak nak lah aku citer, spoiler pulak xD ahhahaha. baik korang tengok sendiri. ehhee



nih gambar titanic..



romantic gila jack dawson dengan rose.

hehehe. masa ending tu, rose selamat,jack tidak diselamatkan. so bila guard tanya apa nama rose tu, rose pon berkata, "Dawson, Rose Dawson"

pada saat tu aku dah start teriyok doh.. hahahahahaha. serious ni, baru second time aku nangis tengok movie. movie pertama adalah citer My Sassy Girl, citer sedih jugak, tapi happy ending ^_^

i wish my love story start like that in titanic, but not end like it. but who cares? yang penting you ada someone yang kau sayang and sayang kau balik. kan kan kan?

hehehe. sorry kepada pembaca2 yang ingin baca tentang topik yang 'hangat' skit tapi tgk2 pasal titanic jer. hahahaha. anyway, you guys should watch titanic! ohh nanti coming soon in 2012, titanic in 3D! hahaha. nak tengok dengan *ehem ehem* hahahaha.

well, that's all for today, Assalamualaikum ! :D