Monday, 25 July 2011

Miscellaneous..

Assalamualaikum wrt. wbt.

First2 nak cakap, RINDU MAMAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA SOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO MUCHHHHHHHHHHHHHHH


tak sabar tunggu mama balik, tapi haish, minggu ni minggu mid semester exam, so tak leh balik, STUDYYYYY!!!

haish bongok nye kena ada exam.. tak suka tak suka!

but that's not my topic for today, topik saya pada hari ini mengenai negeri (kdg2 negara) asal saya.

hehe. orang biasa tanya, "zaki, kau orang mana?"
aku pon menjawab, "orang kelantan"
then dia tanya, "rumah kat mana?"
aku pon menjawab, "Gombak"
then tanya pulak, "asal kau muka cam orang pakistan?"
aku pon jawab, "bapak aku orang bangladesh"
then dia tanya, "then asal kau tak nampak cam orang bangladesh?"
aku pon jawab, "mak aku melayu"
tanya plak, "betul?"
aku pon jawab, "betul la bongok -.-"
last2 aku akan belah atas alasan nak pergi kencing, atau nak pergi study. hahaha

tapi hakikatnya, lepas seminggu orang lain akan tanya soalan yang sama.. haish.. sabo je laaa...
nak wat camne, inilah takdir. hehehe

tapi aku bersyukur dapat jadi mix, semakin handsome aku menjadi. AHAHAHHAAHHAHA
bak kata Asna Qistina, "Abang Zaki KOYA"
hahaha


ohh nak cerita kan, haritu aku balik rumah, ada housewarming party, agak lama jugak laa.
hehehe. then mama and Mak Long tanya saya, "abang, kenapa kalau bukak FB abang mesti ada je perempuan yang post and komen..
saya pula menjawab, "entah laa"
diorang pon tanya, "abang ni gatal lah..."
then dengan bangga, saya pon berkata, "mama, bukan salah abang, anak sulung mama ni hensem..."
mama pon berkata, "sabo je laaa........"

hahahhaa. macam apa jeeee...
macam apa jeee ni adalah trademark baru lepas ~tangan di dada mata ke atas~ dan bongok -.-
aku nak tukar trademark ni sebab orang kata bongok tu kejam. so aku dengan baik hati tukar laa trademark aku.. hehehehhehe


itu saje je kot utk mlm nie, Wassalam, dan Salam 1Malaysia!

Friday, 15 July 2011

Khas Buat Ibuku..

Assalamualaikum,

Lamo benar aku tak update blog an an an. sorry laa kepada semua peminat2 saya di luar itu, saya tahu korang semua dok asyik2 bukak page saya tunggu abang zack nak post bila. ahahhaha. bak kata Asna Qistina, "Abang Zaki KOYA sokmo!"

okay back to the cerita, mama nak pergi UK hari isnin ni, ada conference. inilah kali pertama mama akan pergi ke luar benua tanpa papa. risau jugak kat mama, takde lelaki yang hensem, dan buff macam saya dan papa ( KOYA) mama pergi dengan angah and adik. aku risau banyak duit mama akan habis membeli makanan utk diorang drpd beli t-shirt untuk saya. wakakakakkaka

takpe la, aku tak leh harap kat angah nak jaga mama ku yang tersayang. haritu tinggal beg kat singapura -.- tu kat singapura ok lagi, ni kat UK, doakanlah wafi takkan buat apa2 yang bukan2. Kepada wafi, "take this as your test of adulthood, kalau leh pass, i trust you"

as for lutfi, just one pesan, DONT EAT TOO MUCH :)

mama, jangan panik sangat, chillax, relax, relax, relax. Allah ada bersama mama, dont worry. abang sayang mama! muah muah muah.
ohh mama, jangan lupa beli baju banyak2 untuk abang, and abang nak jersi Man Utd yang original tau...

itu saje kot, sekian terima kasih.

Wassalam.

Saturday, 14 May 2011

The End..

Assalamualaikum pembaca2 sekalian, aku ingat menceritakan tentang pengakhiran. hehehe.

akhirnya satu lagi semester di Pusat Asasi Universiti Islam Antarabangsa, walaupon ini semester pendek.

banyak perkara yang best berlaku pada aku sem nie. ni nak buat dlm bentuk numbering. huhu.

1. dapat kawan baru - new sem, new friends. masuk kelas baru Physics 2, and also Maths 2. dalam kelas fizik 2, mmg ramai member2 yang best, tak nak sebut nama, takut tertinggal orang plak. hehe. also dapat best friend baru, someone very special. hehe. dia ni mmg my best mate masa short sem. hehe. tak nak sebut nama, takut orang jealous xDD mesti lepas baca ni dia tu kembang gila. hehehehe.

2. bilik baru - bilik baru, compartment baru, ubah perabot. hehe. almost kena saman, first time. ehhe. ++ bilik tingkat 1, terbaik lah, tak yah naik tangga lama2. hehe

3. semangat baru - masa sem lepas, banyak main2. so this sem rajinkan diri skit. actually, rajinkan diri banyak. ehhe. mmg rajin oh sem nie, bukan rajin blajar saje, rajin gi surau, gi masjid, bangun awal. hahaha. mesti wat mama bangga ^_^

4. hobi baru - DEBATE DEBATE DEBATE!!!

tu je kot. hehe. baru lepas exam maths 2 pagi tadi, now kat rumah. cuti seminggu je, sebab aku jadi committee ta'aruf week. insyAllah it will be a good experience.

okay that's all for now. bye bye ! assalamualaikum!! :DDD

Monday, 9 May 2011

Pasar Malam..

Assalamualaikum semua! sorry lama gila tak update blog. takde masa, padahal malas je pon. hahaha.

topik pada hari ini :

Pasar Malam (seperti di atas)
biar aku wat entry ni macam speech first government speaker dalam debate. ahahhaha

What I mean by Pasar Malam?
Pasar malam is a wet/dry market where many things are sold, for example... dah laa aku tak leh nak skema sangat -.-


okay, first pasar malam aku pergi adalah pasar malam kat seksyen 17, bersebelahan dgn UIA PJ ( kalau ingat dgn betul la..) tak berapa ingat pasar malam nie dlu2, maklum lah, kecik lagi.

2nd pasar malam adalah pasar malam kat taman melati, 2001-2010. mmg suka sangat laa pasar malam nie. every friday lepas ngaji papa mesti bawak pergi pasar malam. beli benda sama, jumpa orang yang sama. hahaha. normal menu untuk pasar malam : nasi dagang, burger, ice blended. ni satu set kira, untuk 3 beradik. ahhaha. tapi skrng dah tukar dah menu, nak jaga badan aku yang dah tough, haha.

now back to where it all started, pasar malam seksyen 17, sebelah UIA PJ. wakakaka. im back where it all started. grew up in PJ, now back in PJ. i made one complete revolution in my life, time does fly. fuuh. hahaha.
menu aku kat pasar malam ni pon lebih kurang je, jgn beli lebih 5rm! hahaha.


Dulu pergi pasar malam ngan adik beradik, papa and mama. but nowadays pergi dgn kawan2 yang tersayang. sejak masuk uia ni jarang jugak laa miss pasar malam nie. haha. aku rasa aku gi pasar malam lagi banyak dr aku gi kelas fardhu ayn xDDD

skrng ni aku ada di rumah, tapi esok ku akan pulang ke UIA. sbb esok hari pasar malam, and dah janji nak belanja orang kat pasar malam sok, so kena balik laa. hehehehe. tu je kot setakat ni.

Trima kasih kerana membaca!! :DD

Wassalam..

Friday, 1 April 2011

Lesen~!

Assalamualaikum wrt. wbt.

Pertama, aku ingin minta maaf kerana sudah lama tak update blog. dok tgh busy sebab skrng nie dah mula short semester, dan jadual aku memang pack gila. 22 jam seminggu, 2 core subjects..

tadi aku pergi nak daftar untuk lesen L and P, hehehe. so masa dok ckp2 ngan chai cina tu , ada orang india datang menjamput -.- dia dok pegang brochure tah apa, cam price list untuk lesen2 laa. then bapak aku pon tanya chai tu, "I don't get a paper like that?" chai tu pon kata, "sorry sir, but that is the price list for the Malaysian citizens only" aku dok marah gila masa tu, keluar laa loghat kelate aku . hahahaha. kejut gila muka chai tu xDDDDD

aku pon bowok tubek IC aku. dapat jugop brochure tu. huhuhu. sebelum chai tu tau aku nie citizen, harga untuk lesen L rm340, lepas dia tahu aku orang malaysia harga turun rm270 xDD. lawak2.

so, tu je aku nak share. insyAllah tak lama lagi aku akan mula memandu kereta... :)))

Assalamualaikum wrt., wbt :D

Sunday, 13 March 2011

My Family..

Assalamualaikum Wrt. Wbt. pembaca2 sekalian.

Hari ni aku nak post sikit pasal family aku, termasuk auntie2 and uncle2 aku.
Aku start dengan family ku sendiri. hehehehehe.

Ramizah Wan Muhammad - My mother, lecturer of Law at UIA Gombak :) the queen of my heart, my mother. Mama to me, Che Ngoh tu my cousins, Ustazah to her students. Mama always has the right thing to say all the time. selalu bagi ceramah dekat student2. loved by her students, and family. abang sayang mama sangat2!! mama selalu marah kalau aku puji mama kaw2, macam nanti jadi Dean la, Professor besar laa. huhuhu. sorry mama! abang sayang mama!! blog mama di sini.

Abdul Rashid Moten - My father, professor of Political Science at UIA Gombak too. my mentor, looks a lot like me. very handsome like me. talks a lot like me. funny like me. papa to me, uncle rashid to my cousins, and Prof to his students. papa nie, tak suka aku nyanyi! dah la suara aku sedap, tak bagi jugak. selalu pesan suruh study betul2. nak aku jadi cam dia kot. hehehehe. muka dia macam aku, cuma rambut dia putih. very old school. hehe.papa awesome!! (like me)

Ahmed Wafi Rashid - My brother, studying at Sri Utama. dulu2 nie, dia gemok sangat2.used to be known as hantu telur. sebab dia suka makan telur. hahaha. Angah to family, wafi to friends, and fat boy to me. hahaha. sekarang nie dah tak gemok dah, semakin kurus. main bola selalu. minat team sampah, Leeds United. come on fat boy, do ur O Level well!

Ahmed Lutfi Rashid - My 2nd brother, studying at Sri Utama too. ni memang sihat sikit, selalu makan telur jugak. lutfi ni, sayang abang zaki sangat2. sebab abang zaki manja dia. haha. selalu gaduh ngan angah. huhu. adik to family, and lutfi to friends. selalu kacau aku nak main futsal, nak main bola. selalu kata nak kurus. tapi belum kurus2 lagi, very alim xD


Wan Hasnah Wan Yusoff and Wan Muhammad Wan Jaafar - nenek and atok. hehe. nenek = chef terbaik kat dunia ni. kalau korang nak makan nasi lemak yang paling sedap, datang lah rumah nenek aku masa  raya. baik gila nenek aku ni. nenek ni umur tua, tapi nampak muda gila. maybe 15 years off her actual age? hehe
atok = referee, cikgu, radio DJ. atok ni kira satu pakej la. ada everything. atok lawak gila, and always fun to talk to. memang best gila laa atok nie. selalu isap rokok Lucky Strike, very simple. atok sakit gout, tak leh makan udang. tapi selamba je dia makan udang, lepas tu makan ubat pulak. hehehe.

Aida Wan Muhammad and Ibrahim Mustafa - Umie and Pak. umie = aunty pertama, anak sulong, funniest aunty, good singer. hehe. umie pon cantik and nampak muda. macam nenek jugak kott. hehehe. umie sekarang stay kat singapura dengan pak. umie ni BAIK SANGAT2!! umie ni arif gila pasal singapura even though dia bukan orang sana. hehe. pak = eldest uncle, and toy aeroplane collector. hehe. very fun to talk to, always ada topik. can back the most boring thing interesting.

'Izzah Amalina , Iffah Arinah, Annisa' Nasuha - anak2 umie and pak. kak long, kak ngah, ann. kak long = eldest cousin, selalu ejek dia pasal dia pendek. haha. orang singapura. pakai spek, orang cina. hahaha. boleh tahan cantik laa xD kak ngah = adik kak long, hehe. suka makan, selalu ejek dia pasal accent singapura dia. hehehehe. you kepoh seyh! hahaha. dia tak cantik, tapi comel. hehe. i love to ejek dia. ahahah. ann = innocent little girl, hehe.

Noorhaniah Wan Muhammad and Rosmi Abdullah - ibu and ayah cik. hehehe. ibu = anak ketiga atok and nenek. ibu cikgu maths, tapi ada gaya ustazah. hihihi. tak banyak sangat idea nak tulis pasal ibu nie. hehehe. ayah cik = pon tak banyak idea. hehehehe.

Najihah Rosmi, Amir Saifuddin, Ahmad Kamil Haikal, Adam Karomi, Azizah Humaira - ramainya anak ibu nie. hehehe. kakak, saifuddin, haikal, adam, and ijah. kakak = bakal jadi ustazah nie, hehe. very innocent, dlu masa kita kecik2, kakak laa best friend abang. hehehehe.blog kakak di sini saifuddin = suka makan ayam. haikal = suka sangat makan ayam. adam = kurang skit makan. born on the same day as adik aku, Lutfi. hehe. tapi memang beza la. berat adam aku rasa 1/3 berat lutfi. hehehehehe. ijah = baru 5 tahun, tapi cakap pok pek pok pek. bakal loyar nie. hehehe.

Halilah Wan Muhammad and Rumaizi Shaari - che teh and ayah teh. che teh = anak keempat atok and nenek. panggil dia che teh sebab dia putih. hehe. cikgu sains kat kelantan. lawak jugak che teh nie. ayah teh = lecturer vet. suka animals sgt2. haritu aku dok cc ngan dia, tgk monitor, dia dok layan video kuda. kuda tu takde la buat mende, dok gitu jalan2. dia dok layan, aku  pon ??????? selalu bagi advice pasal life. kalau ada problem, ayah teh la is the place to go to. oh tangan dia lembut, bukan lembut lembut, tapi lembut macam pandai buat decoration and bla bla. very kreatif.

Alya Fatini, Asna Qistina, Ahnaf Imran, Aniq Hafiy, Aqeef Naufal. kakak, kak ngah ahnaf, aniq, aqeef. alya =  quiet innocent little girl, suka main game. suka barbie dolls. suka menari. kak ngah = ustazah qis, suka cakap, ramai kawan, selalu ejek abg zaki pasal ade gewe. huhuhuhu. ahnaf and aniq = best friend lutfi, a very good team. very kampung. hehehe. ohh, diorang tak suka makan. aqeef = youngest cousin (so far) so cute, suke sangat muntah atas abang zaki. best gila dukung dia. huhuhu.

Zanariah Wan Muhammad and Mokhsin Shaari - che ja and ayah sin. che ja = anak kelima atok and nenek, dulu silat champion. hehehe. saved my life when i was one ( THANK YOU SO MUCH ) now bukak bakeri sendiri. blogger yang hebat. stay kat sabah sekarang. hehe. boleh lihat blog dia di sini. ayah sin = my favourite uncle, sebab selalu bawak aku main boling, futsal and bola naga. hehe. pernah belikan aku kasut futsal (TQ AGAIN) crazy about cars. hehehhe.

Sophea Munira, Laila Amani, Yasmin Liyana, Aina Rihana - kakak, angah, anin, aina. anak2 che ja and ayah sin. sophea = cakap banyak, cantik, manja, suke triyok (dlu2) syg abg zaki (selama-lamanya) very nice to talk to. funny jugak, macam mak dia kot. huhu. blog sophea. angah = srupo kakak dia. anin = srupo kakak2 dia,cuma dia kurang sikit sayang abang zaki. ahhahaha. aina = ni paling sayang kat abang zaki. hehe. dlu2, dia panngil ai abammati. hahaha. pelawok laa aina nie.. i love aina soo much!!!

Abdullah Munsif and Eda M. Nor - ayah loh and che da. ayah loh = anak keenam atok and nenek. sorang lelaki dlm adik beradik(sian tol) pemain bola, biker besar. otai la kira ayah loh nie. mmg orang besar kampung penambang. che da = srupo ayah loh, tapi dia guna iphone.

Wan Azizon and Azmin Raif - che jie and ayah min. che jie = anak ke tujuh atok and nenek. che jie paling unik antara anak2 atok. satu sebab dia sorang ada nama Wan, and dua sebab dia sorang bukan cikgu. hehe. dia dentist. che jie dulu selalu bawak aku pergi tengok movie. sebelum dia kawin, che jie ngan che yan (bestfriend che jie) brought me and my brothers bowling and kb mall and banyak laa dia beli for me. maklumlah, sebelum ayah min, aku laa sorang lelaki dlm hidup che jie xDDDDDD ayah min = suami che jie, tulang besi, urat dawai. :DD

Muaz Wajdi and Muhammad Wazif - anak2 che jie. aku pernah berkata pada che jie. 'abg tau kenapa che jie selalu beranak, sebab nak cuti lama!' hahahaha. muaz = botak, gemok, pandai. kalau pergi FB mak uda ke che adik, sume pasal muaz. hehehe. wazif = lamo tok jupo, tok leh nok oyap. ehhee.

Siti Aisyah and Norhisham - che tie and ayah se. che tie = anak ke 8, cikgu fiziks, muka sebijik cam mak aku (means che tie ni cantik laa) very caring, nice. dlu geng2 ngan che jie bawak abg gi tgk movie. hihihi. ayah se = suami che tie, cikgu bahasa melayu, menang main pool ngan aku. dengar khabar, hebat jugak main boling. very caring.. che tie and ayah se mmg romantik gila. hehe. cuba tgk blog diorang kat sini.

Muhammad Nabil - anak che tie and ayah se. gemok, putih, suka gigit.  nabil is one of the most fun babies. kalau jumpa abang zaki, memang sah takkan stay. mesti main je keje dia. a very good baby, just like me dlu..

Ahlami Wan Muhammad -mak uda. anak atok ke 9. belajar kat australia dulu. very close to mak uda. aku kenal ramai kawan2 mak uda nie, biasalah, aku kan ehem2. xD hahahaha. suara mak uda sedap tau, just like mine. hehe. mak uda ni sangat pandai, tanya apa2 pasal sains, mesti dia tahu. hehe. ni blog mak uda. HERE

Fatien Adibah Wan Muhammad -che adik. anak bongsu atok and nenek. hehe. selalu dibuli oleh kakak2 dia. my so called 'girlfriend'. suka bercerita pasal life in UKM. che adik nie pandai maths. hehe. tapi tak aci la che adik nie, selalu tanya pasal girlfriend abang, boyfriend che adik tak citer pulak. ehhh tak aci ni. hahahaha. hmmm. che adik jadi auntie bila umur dia 3 tahun. hebat kan? umur 3 tahun dah ada anak saudara. huhuhu. ingat lagi masa kecik2 dlu selalu lawan tinggi dgn che adik, tapi sekarang che adik paras dada aku. ahahahha. che adik sayang sangat kat anak2 saudara dia, especially me. hehehehe.

My future wife - hahahahahahahahaa. i hope you are reading this.


aku rasa, this is all my family members, for now. tu je kot rasanya. penat aku type. hehehe.

okay guys, thats all. Assalamualaikum!!

P/S : @cheja : ni dah buat peranggan. okay tak?

Friday, 4 March 2011

Bola Sepak..

Assalamualaikum Wrt. Wbt.

Aku nak cerita hari ni pasal bola sepak.. aku ni, dulu kuat jugak main bola, tapi takde la terer mana pon, biasa2 je, bukan macam temanku Hasbullah Yusof yang memang terer gila main bola. hehehehe. aku main bola ni sebab nak stay fit and healthy. then pada satu hari, aku telah main keeper kat padang taman ibu kota (nama tempat) then ada orang sepak bola kuat gila nak mampos, aku pon try tangkap. then bola tu swerve sampai kena middle finger aku head on, mula2 rasa tak sakit. then aku lihat jari ku telah bengkok dan masuk ke dalam. aku pon try tarik. then baru keluar jeritan AHHHHHHHHHHHHHHH! aku pon tergesa2 nak balik. mujur ada orang nak hantar aku balik, alhamdulillah. aku amat terima kasih kepada kau even though aku tak kenal kau sape. ahahaha. rasanya masa tu bulan 6, 2009. hehe. then aku pon balik rumah, tunjuk kat mama, www.ustazahlama.blogspot.com , jari aku. mama kata urut lari -.-' aku pon dengar cakap mama, letak minyak ubat and balut. hehehe. then tidur, keesokan hari, masih sakit, so papa bawak gi klinik UIA Gombak. Dr Ariffin rasanya, kata jariku telah patah dan dislocated. kena bawak gi spital. papa yang nak save duit, pon pergi klinik2 kecil yang ada doktor yang boleh baiki tanganku. rasa singgah banyak jugak klinik, dalam 4 kot. hehe. akhirnya pergi juga ke hospital Tawakal. hehehe. bawak gi jumpa Dr. G Ruslan Nazaruddin Simunjantak xD aku masuk wad hari isnin, then kawan2 ku zakwan, farhan, shiban, haisham, faraz pon datang melawat aku. then aku pon rasa semakin sihat ^_^ haha. the saying goes Misery Loves Company.. memang betul pon. hehe. lepas surgery tu, aku pon jarang sekali main bola. maybe dulu main hari2, then main weekly, then monthly. hehehe. ni nak tepek gambar x-ray masa patah tu. hehe



hebat dak? hahahaha. Teah, jangan takut tengok gambar nie xD

Lepas patah jari tu, aku pon mula menjadi referee macam atok, dan juga manager dan coach. hari ni aku coach kawan2 adik aku untuk main bola nanti hari isnin lawan MIGS. hehe. Mutiara students, if you're reading this, be ready for the match on Monday! hahahahaha..


well, aku rasa dah sampai conclusion post ini, harap pembaca sekalian boleh mengambil iktibar daripada post ini. kalau nak main keeper, sila pakai gloves! hahahaha.

Oh dan juga ingin promote blog2 lain :)
Blog Nurfatiehah <3
Blog Sebu ada kat link atas. hehehe.
dan juga kawan blogger aku Nisah.

blog2 diorang pon hebat, sila baca!
sekian terima kasih :))